Itt látható egy klíma beltéri egység amelyik nem volt karbantartva.
Fontos megelőzni a Légionella fertőzés veszélyét.

Mit érdemes tudni a Legionella fertőzésről?

A Legionella baktérium a legtöbb vizes helyen, így például a kerti locsolóban, klíma berendezésekben, az akváriumunkban de akár a fürdőszobai zuhanyrózsában is előfordulhat, ám bajt csak akkor okoz, ha vízpermettelbelélegezve a tüdőbe jut. Ekkor sajnos, súlyos tüdő fertőzést, Legionellózist, úgynevezett Légiós betegséget okozhat, amit a szakmabeliek akár épületgépész-kór néven is ismerhetnek.

A fertőzés szempontjából kockázati közegnek tekintendő valamennyi olyanépített vízrendszer, amelyben együttesen adottak az alábbi feltételek:
• a rendszerben 20-50 °C hőmérsékletű víz van,
• fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége
• a rendszer használata során finom eloszlású vízpermet képződik.
Az érintett létesítmények köre ezért rendkívül nagy, hiszen potenciálisankockázatosnak tekinthetőek, például a közfürdők és wellness-szállodák pezsgő-, és élménymedencéi, de a nedves hűtőtornyokon át egészen a kórházakig, szociális intézményekig, a fogászati kezelőegységeken, autómosókon át, minden párásító rendszer is éppúgy melegágya lehet a Legionella elszaporodásának. A baktérium kétféle betegséget okoz: az egyik a tüdőgyulladás, a másik a lázból és fejfájásból álló Pontiac-láz, ami jóval ritkábban fordul elő, mint a legionárius betegségnek nevezett tüdőgyulladás.

Utóbbi betegséget magas láz, gyakran hasmenés, nehézlégzés, esetleg tudatzavar is kíséri.
A betegek köhögnek is, de kezdetben nem ürítenek köpetet. Az úgynevezett atípusos
tüdőgyulladásoknak ez a legsúlyosabb formája, az esetek jó részében kórházi kezelést tesz szükségessé.